FAQ - Vanliga frågor

Här hittar du svar på de vanligaste frågorna vi får!

Generella frågor:

Vad är naprapati?

Naprapati är en behandlingsmetod som fokuserar på att undersöka och behandla smärta och skador i muskler, leder och ryggrad. Naprapater använder manuell terapi för att lindra smärta och förbättra kroppens funktion.

Våra behandlingsmetoder inkluderar även elektroterapi, laserbehandling, ultraljudsbehandling och stötvågsbehandling, allt för att säkerställa att du får den lämpligaste behandlingen för dina behov.

Behöver jag en remiss från läkare för att få naprapatbehandling hos er?

Nej, du behöver inte ha en remiss för att få naprapatbehandling hos oss. Vi erbjuder också ultraljudsundersökningar och ingen remiss krävs för det heller. För att boka en tid hos oss kan du ringa på 08-446 10 80 och boka direkt. Vi ser fram emot att höra från dig och hjälpa dig att få den smärtlindring du behöver hos din naprapat i Täby.

Ingår naprapatbehandling i friskvård?

Nej, naprapatbehandling ingår inte i friskvård, men det ingår i hälso- och sjukvård. Även om naprapatbehandling inte räknas som friskvård, så väljer många företag och arbetsgivare att skicka sina anställda till oss för behandling. De kan sedan dra av kostnaden på företaget.

Kan jag ändå dra av kostnaden för naprapatbehandling på företaget?

Många företag väljer att skicka sina anställda till oss för naprapatbehandling och drar sedan av kostnaden för dessa behandlingar på företaget. Vi rekommenderar att du frågar din arbetsgivare, revisor eller ekonom om hur du kan dra av naprapatbehandlingar som en kostnad på företaget på samma sätt som friskvård.

Vi är glada över att kunna hjälpa till att främja god hälsa och smärtlindring genom vår professionella naprapatklinik i Täby.

Är ni anslutna till försäkringsbolag så att jag kan behandlas hos er via min sjukvårdsförsäkring?

Vi är anslutna till flera stora försäkringsbolag såsom:
• Falck Healthcare
• Länsförsäkring
• SEB Trygg Liv
• DKV Hälsa
• Bliwa
• If
• Protector försäkring
• BNP Paribas Cardif
• SOS International
• Folksam
• Nordic Netcare
• Vardia.

Du kan boka tid hos oss via ditt försäkringsbolag genom att först kontakta dem och få ärendet godkänt. Om ditt försäkringsbolag inte är direktanslutet till oss kan du fortfarande fråga om det går bra att behandlas hos Omega Naprapati.

Klicka här för mer information om hur du bokar tid hos oss via ditt försäkringsbolag.

Kan ni besöka vårt företag för att ge naprapatbehandlingar?

Nej, vi utför endast naprapatbehandlingar på vår klinik eftersom vi har många olika behandlingsmetoder och utrustning som inte kan tas med till en annan plats. Det är därför inte möjligt för oss att behandla er på ett optimalt sätt om vi kör ut till ert företag. Istället väljer många företag att låta sina anställda besöka oss på kliniken för att få behandling. Där kan vi erbjuda alla våra behandlings- och undersökningsmetoder på plats, och du som patient kan vara säker på att du får en så lämplig och specifik behandling som möjligt i en lugn och professionell miljö.

Vad är priset för en ultraljudsundersökning hos er?

Priset för en ultraljudsundersökning hos oss är 990 kr.

Vad kostar det att få ultraljudsbilder på skiva?

Det kostar 350 kr att få dina ultraljudsbilder på skiva, och normalt tar det 2-4 dagar att färdigställa. Skivan hämtas antingen på kliniken efter överenskommen tid eller skickas hem till folkbokföringsadress.

Accepterar ni kortbetalningar på er klinik?

Ja, vi tar endast emot kortbetalningar samt Swish vad gäller privatpersoner. Vi hanterar inga kontanter. För företag gäller fakturering.

Kan jag betala med Swish?

Ja, du kan betala med Swish. Vi accepterar även kortbetalning.

Accepterar ni fakturabetalning som en privatperson hos en naprapat?

Vi fakturerar endast försäkringsbolag och företag efter överenskommelse, vilket innebär att du som privatperson inte kan betala med faktura hos oss.

Gäller frikort hos er?

Nej, frikort gäller inte hos oss.

Hur lång är väntetiden för naprapatbehandling hos er?

Väntetiden för naprapatbehandling hos oss varierar, oftast kan du få en behandlingstid samma dag eller dagen därpå när du ringer och bokar. Periodvis har vi dock mycket att göra och det kan då dröja innan en behandlingstid blir ledig.

Om det är brådskande kan du boka en akutbehandling utanför ordinarie öppettider, vilken kostar 1090 kr.

Vi har också en väntelista som du kan sätta upp dig på och vi ringer då upp dig så fort en ledig tid blir tillgänglig. Vi strävar alltid efter att hjälpa våra patienter så snabbt som möjligt.

Varför ska jag gå till en naprapat? Kan man inte bara träna bort det mesta själv?

Att bara träna är inte alltid tillräckligt för att lösa problem med smärta, stelhet eller andra rörelsebegränsningar. Särskilt om det finns underliggande skador eller obalanser. Träning kan ibland dessutom förstärka befintliga problem och orsaka mer smärta.

Att besöka en naprapat för att få en korrekt diagnos och behandling kan hjälpa till att bli av med inflammation, spänningar eller stelhet så att du kan träna mer effektivt och undvika att försämra problemet. Naprapaten kan också ge feedback och tips om lämpliga övningar för att förebygga ytterligare skador och återfall.

Vad är fördelarna med att välja en naprapat som kostar mer jämfört med en sjukgymnast med frikort?

Även om sjukgymnaster är duktiga på träning och rehab så är naprapater specialiserade på att behandla skador och tillstånd i rörelseapparaten, inklusive akuta skador.

Om du vill behandla både akuta och kroniska skador är det därför en bra idé att uppsöka en naprapat.

Efter avslutad behandlingsserie får du dessutom oftast ett träningsprogram för att förebygga återfall eller ytterligare skador, likt träningsprogram du får av sjukgymnasten.

Så även om det kan kosta mer att gå till en naprapat kan det vara värt det för att få en mer specialiserad behandling och förebyggande åtgärder.

Vad är kostnaden för naprapatbehandling hos er?

Naprapatbehandlingen kostar 780 kr hos oss. Vi erbjuder även reducerade priser på 730 kr för ålderspensionärer och ungdomar (under 18 år).

Hur hanterar ni telefonsamtal när ni är upptagna med en patient?

En av de vanligaste anledningarna till att man ringer till en naprapatklinik är för att boka tid för en behandling. Därför är det viktigt att kliniken har en effektiv och tillgänglig mottagning som kan hjälpa till med tidsbokning och andra frågor.

Hos oss på Omega Naprapati har vi en dedikerad receptionist som tar emot alla samtal under klinikens öppettider.

På så sätt kan du som patient, försäkringsbolag eller företag få snabb hjälp och svar på dina frågor. Vi strävar alltid efter att ge en professionell och personlig service.

Varför har ni en avbokningstid på bara 5 arbetstimmar före avtalad tid?

Vi har en avbokningstid på bara 5 arbetstimmar före avtalad tid, vilket är kortare än majoriteten av vårdinstanser i Sverige, som oftast har 24 timmars avbokningstid. Vi har valt denna kortare avbokningstid för att vara generösa och eftersom det är uppskattat av våra patienter.

Vi vill samtidigt ge möjlighet för andra patienter på vår väntelista att få snabb hjälp om det blir en ledig tid. Vår avbokningsregel hjälper oss att planera vår dag och erbjuda vår hjälp till fler patienter.

Vi ber våra patienter därför att respektera vår avbokningsregel och avboka minst 5 arbetstimmar före avtalad tid. Sena avbokningar debiteras fullt pris utöver administrationsavgift.

Varför är det inte möjligt att avboka eller boka en tid via mail på er naprapatklinik?

Vi ber dig ringa oss på 08-446 10 80 för att boka eller avboka en tid. Vi läser mailen regelbundet men det kan ta längre tid att svara på dem och vi vill säkerställa att du får snabb och effektiv hjälp. Vår receptionist tar emot alla samtal och hjälper dig gärna med dina önskemål. Observera att avbokning/bokning inte kan göras via mail.

Vad är vanlig svarstid för meddelanden som skickats via kontaktformuläret på er hemsida?

Vi svarar oftast på alla mail senast nästkommande vardag. De flesta får dock svar samma dag.

Kan jag komma på behandling i förebyggande syfte, även när jag inte har ont?

Ja, vi rekommenderar faktiskt att du kommer på behandling även när du inte har ont för att upptäcka eventuella problem tidigt och förebygga skador. Det är lättare att behandla mindre besvär innan de blir akuta eller smärtsamma. Så om du vill förebygga problem och öka din kroppsliga hälsa och funktion, är det definitivt möjligt och en bra idé att komma på naprapatbehandling i förebyggande syfte.

Även idrottare får ofta naprapatbehandlingar i förebyggande syfte för att undvika mer akuta skador och för att kunna genomföra tävlingar och turneringar utan större problem.

Vad är längden på naprapatutbildningen och var kan man studera för att bli naprapat?

För att bli naprapat krävs 4 års heltidsstudier vid en av tre Naprapathögskolor, belägna i Stockholm, Helsingfors (Finland) och Chicago, Illinois (USA).

Utbildningen motsvarar tidsmässigt 240 högskolepoäng. För att erhålla legitimation och rätten att använda den yrkesskyddade titeln "Naprapat" krävs dessutom praktiska erfarenheter i form av 1 års handledd heltidstjänstgöring inom svensk hälso- och sjukvård. Totalt tar det alltså 5 år att bli färdigexaminerad och legitimerad naprapat.

Efter examen kan en naprapat välja att gå på kurser och vidareutbilda sig inom olika områden inom yrket.

Frågor om behandling:

Hur går en naprapatbehandling till?

En naprapatbehandling börjar med en grundlig undersökning av kroppen och eventuella skador. Sedan använder naprapaten manuell terapi för att lindra smärta och förbättra funktionen i muskler och leder. Naprapaten kan också ge övningar som patienten kan göra hemma för att förbättra hälsan.

Manuell terapi kan inkludera massage, mobilisering, stretching, manipulation mm. Vi använder oss även utav elektroterapi, stötvågsbehandling, laserterapi samt ultraljudsbehandling för att effektivisera och optimera våra behandlingar.

Sker behandling redan från första naprapatbesöket hos er?

Ja, hos oss på Omega Naprapati sker behandling redan från första naprapatbesöket. Efter en noggrann undersökning och diagnos så sätts lämpliga behandlingsmetoder igång för att hjälpa till att lindra smärta och återställa funktion redan från första besöket.

Brukar man få några biverkningar/
behandlingsreaktioner efter en naprapathandling?

Ibland kan man uppleva behandlingsreaktioner efter en naprapathandling, beroende på vilka behandlingsmetoder som använts och med vilken intensitet. Det är vanligt med träningsvärk, trötthet och ömhet där man blivit masserad, men det kan också variera beroende på patientens individuella reaktioner.

Andra vanliga behandlingsreaktioner kan vara ökad ömhet eller stelhet på det behandlade området, vilket är helt normalt och kan vara ett tecken på att kroppen reagerar på behandlingen.

Det är viktigt att kommunicera med naprapaten om eventuella reaktioner eller biverkningar efter en behandling. Oftast försvinner behandlingsreaktionerna inom ett par dagar och efterföljande behandlingar brukar inte ge lika kraftiga reaktioner.

Behandlar naprapater endast ryggar?

Naprapater behandlar inte endast ryggar, utan även andra kroppsdelar. På Omega Naprapati behandlar vi allt från handskador, axelskador, höftskador, knä- och fotskador till mer akuta skador. Vi erbjuder olika behandlingsmetoder, inklusive elektroterapi, laserbehandling, ultraljudsbehandling, stötvågsbehandling samt konventionell naprapati, vilket gör att vi kan behandla skador som andra naprapater har svårt att behandla i det akuta skedet.

Kan gravida gå på naprapatbehandling? Vilken typ av behandling kan man få som gravid?

Det beror på vilken månad du är gravid i. Naprapater kan vanligtvis behandla gravida kvinnor som är i månad 4-8 med hjälp av mjukare muskulär behandling, såsom massage, pressur, stretching och enklare hemövningar.

Under den första trimestern utför vi naprapatbehandling endast om det handlar om skador i extremiteter, dvs. händer, armbågar, axlar, knän och fötter. Vi utför alltså ingen djupare behandling av rygg under dessa 3 månaderna eftersom första trimestern (första 12 veckorna) är den känsligaste perioden för embryot/fostret. Vi utför heller ingen naprapatbehandling under den 9:e månaden i graviditeten.

Under hela graviditeten utförs ingen manipulation av ryggraden. Ultraljudsundersökning går dock bra under hela graviditeten. Om du är gravid, rekommenderas det att du rådfrågar din naprapat innan du bokar en behandling.

Kan jag få enbart massage vid naprapatbehandling?

Ja, du kan välja att endast få massage vid naprapatbehandling. När du bokar tid kan du ange att du endast önskar massage. Massagen räknas som en del av naprapatisk behandling och ingår vanligtvis i alla våra naprapatbehandlingar. Dock kan du välja bort andra behandlingstekniker såsom manipulation, mobilisering, elektroterapi och laser om du önskar enbart helkroppsmassage.

När får jag svaret på min ultraljudsundersökning?

Du får svar på din ultraljudsundersökning direkt under besöket. Vår erfarna sonograf/ultraljudsdiagnostiker tolkar bilderna och ger dig besked om resultatet på plats.

Vilka typer av skador och tillstånd kan ni hjälpa mig med? Kan ni ge exempel på vad era patienter söker för?

Våra patienter söker oftast hjälp för akut smärta, långvarig värk eller rörelseinskränkning i områden som axeln, armbågen, handen, höften, bäckenet, knäet, och foten. Andra vanliga besvär inkluderar ryggskott, nackspärr, huvudvärk, muskelskador, inflammation i senor, kroniska/svårläkta åkommor, akuta skador, musarm, ischias, inklämningar i axeln och höften, hälsporre, mm. Vi kan hjälpa dig att diagnostisera och behandla dessa problem för att förbättra din hälsa och minska smärta och obehag.

Vi kan också ge rådgivning kring träning, ergonomi och förebyggande åtgärder för att minska risken för skador.

Vad ska jag tänka på innan mitt besök hos er?

➤ Kom i tid till din bokade tid och planera för att vara där minst 10 min i förväg, speciellt vid första besöket då du behöver fylla i en hälsodeklaration.

➤ Undvik att ta värktabletter på samma dag som besöket eftersom det kan påverka undersökningen och bedömningen av ditt tillstånd.

➤ Om du känner dig sjuk eller förkyld, avvakta tills du är frisk innan du bokar en behandling eftersom det kan påverka behandlingsresultatet och eventuellt förvärra symptomen.

➤ Om du behöver avboka eller ändra din bokade tid, gör det minst 5 arbetstimmar innan för att ge andra patienter möjlighet att få hjälp.

➤ Det finns gott om kostnadsfria parkeringsplatser utanför kliniken och det är också gångavstånd till närmaste busshållplats. Hiss finns.

För hur länge kan man förvänta sig att ha behandlingsreaktioner efter en naprapatbehandling

Behandlingsreaktioner efter en naprapathandling kan vara olika långa för olika personer och beroende på vilken/vilka behandlingsmetoder som utförs.

Normalt sett varar behandlingsreaktionerna i ca 1-2 dagar efter behandlingen, men det kan variera från några timmar till några dagar. Det är dock inte ovanligt att vissa patienter inte upplever några kännbara behandlingsreaktioner.

Hur många behandlingar behöver jag för att bli frisk?

Antalet behandlingar som behövs för att bli frisk varierar beroende på flera faktorer såsom graden av skada, hur länge du har haft besvären, din ålder, träningsform och andra faktorer som kan påverka läkningsförmågan. Det är därför svårt att ge ett generellt svar på denna fråga.

Vid ditt första besök görs en bedömning av naprapaten som sedan berättar ungefär hur många behandlingar du beräknas behöva, samt vad du ska tänka på hemma för att förkorta läkningstiden. Det är alltid bra att påbörja behandling så snart som möjligt för att förkorta läkningstiden. Det är lättare att behandla mindre besvär innan de blir mer påtagliga eller akuta.

Behandlar ni barn med naprapati?

Vi har stor erfarenhet av att behandla barn och ungdomar med olika problem såsom ryggont, nackont, idrottsskador, huvudvärk, etc. Behandlingen skiljer sig då ofta från vuxna då man inte får behandla barn med vissa behandlingsmetoder. Vi försöker alltid att hitta en individuell behandling som passar barnets ålder, behov och förutsättningar. Vi samarbetar också gärna med föräldrar och andra vårdgivare för att ge barnet bästa möjliga behandling och rehabilitering.

Behöver man ta av sig alla kläder vid naprapatbehandling?

Nej, men du behöver ta av dig de kläder som täcker det område som ska undersökas eller behandlas, till exempel byxor och du har problem med höften etc. Naprapater arbetar med respekt och varsamhet för att du ska känna dig bekväm under behandlingen.

Kan jag träna samma dag som jag varit på naprapatbehandling?

Att undvika träning samma dag som du fått naprapatbehandling är generellt rekommenderat för att kroppen ska få tid att återhämta sig. Träning kan i vissa fall öka risken för bakslag eller förvärra skador, beroende på vilken diagnos som ställs.

Vid vissa diagnoser kan man dock träna samma dag som behandling. Generellt sett går det oftast bra att träna innan behandling, men det kan vara en god idé att fråga naprapaten när du bokar tid för behandling.

Om ni inte kan behandla min diagnos, kommer jag att bli remitterad till en lämplig specialist?

Vid en diagnos som inte kan behandlas på vår klinik kommer du att rekommenderas att besöka en lämplig specialist eller genomföra ytterligare undersökningar och prover för att få en mer specifik diagnos. Vi gör i så fall bedömningen om vilken specialist som är lämpligast för dig att uppsöka efter den första undersökningen och bedömningen av ditt tillstånd eller skada.

Vad händer om jag tycker det är läskigt att knäcka ryggen?

Vi respekterar dina behandlingsval som patient. Vid ditt första besök hos oss är det viktigt att du meddelar oss om du vill avstå från någon specifik behandlingsmetod, och vi kommer att anpassa vår behandlingsplan därefter.

Vilka områden kan ni undersöka med muskuloskeletal ultraljudsdiagnostik och vad är det bra för?

Vi utför muskuloskeletal ultraljudsdiagnostik (MSKUL) för att titta på bl.a. muskler, senor, ligament, ledband, brosk mm. Vi undersöker alltså inte fosterdiagnostik, hjärta, lungor eller andra undersökningar på inre organ.

Ultraljudsundersökning är ett bra sätt att se, mäta och utvärdera många olika typer av skador för att få en korrekt diagnos och sätta in en specifik behandling. Detta gör att vi därför kan sätta in en korrekt och specifik behandling för din diagnos och du blir frisk betydligt snabbare.

Här är några exempel på vad vi undersöker med ultraljud:
• Leder (inflammation, vätska eller andra skador i leder):
• Axelled
• Armbågsled
• Handled
• Höftled
• Knäled
• Fotled
• Muskler t.ex. muskelbristningar eller "sträckningar")
• Senor (t.ex. inflammerade och förtjockade senor)
• Ligament
• Ledkapsel (t.ex. Frozen shoulder)
• Bursa (slemsäcksinflammation)
• Brosk (t.ex. artros)
• Osteofyter (benpålagringar)
• Nerver (nerventrapment)
• Vätska, blod (svullnader och akuta vätskefyllnader)
• Kärl (kärlinväxt sk. neovaskularisering)
• M.fl.